hipopotam

Mamifer african amfibiu (Hippopotamus amphibius), cel mai mare nerumegător.

În trecut era răspândit prin toată Africa sub-sahariană, dar astăzi arealul său s-a restrâns la câteva regiuni din E şi SE Africii. Are corpul în formă de butoi, o gură enormă, picioare scurte şi câte patru degete la fiecare picior. Atinge lungimea de 3,5 m, înălțimea la greabăn de 1,5 m şi greutatea de 3 200 kg. Pielea este foarte groasă, aproape lipsită de păr, brună-cenuşie pe spate, dar mai deschisă, roz, pe partea ventrală.

Urechile şi nările rămân la suprafaţa apei când restul corpului este scufundat. Hipopotamii trăiesc în apropierea râurilor, a lacurilor, mlaștinilor sau a altor ochiuri de apă, de obicei în grupuri de șapte până la 15 indivizi. În cursul zilei dorm şi se odihnesc în apă sau în apropierea acesteia. Noaptea ies pe uscat pentru a se hrăni cu ierburi, pe care le rup cu marginea dură a buzelor.

În apă pot înota repede sau merg pe fundul apei şi pot rămâne scufundați (cu nările şi urechile astupate) mai mult de 5 minute. Hipopotamul-pitic (Hexaprotodon liberiensis) reprezintă a doua specie a familiei Hippopotamidae. Exemplarele acestei specii sunt mult mai rare şi trăiesc de-a lungul apelor curgătoare şi în pădurile umede sau în mlaștinile din V Africii. Are mărimea unui porc domestic.

Publicat în H

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *