lebădă

Pasăre de apă din genul Cygnus, familia Anatidae, cu gât lung, corp greoi şi labe mari.

Sunt cele mai mari şi mai rapide dintre păsările de apă, atât la înot, cât şi la zbor. Cântărind cca 23 kg, lebăda-de-vară (Cygnus olor) este cea mai grea pasăre zburătoare. Lebedele se hrănesc cu plante din ape puţin adânci. Cele cinci specii albe cu picioare negre trăiesc în emisfera nordică; o specie neagră şi una cu gât negru trăiesc în emisfera sudică.

Masculii şi femelele se aseamănă. Sunt păsări monogame. Masculul stă de pază în vreme ce femela clocește în medie șase ouă, într-un cuib din material vegetal; puii sunt îngrijiți timp de câteva luni. Forma plină de grație pe care o au când înoată a făcut ca lebedele să fie considerate, secole de-a rândul, un simbol al frumuseții.

Publicat în L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *