leming

Denumire comună pentru numeroasele specii de mici rozătoare, aparținând familiei Cricetidae, întâlnită în zonele nordice temperate şi polare ale Americii de Nord şi ale Eurasiei.

Au picioare scurte, urechi mici şi blană lungă, moale. Măsoară cca 10-18 cm lungime, inclusiv coada scurtă, şi sunt de culoare gri sau brună-roșiatică pe spate şi mai palidă pe partea ventrală. Se hrănesc cu rădăcini, lăstari şi ierburi, trăiesc în vizuini sau în crăpături ale stâncilor. Se remarcă prin fluctuația regulată a populației şi prin migrațiile periodice, de primăvară şi de toamnă.

Migrațiile lemingului-norvegian (Lemmus lemmus) sunt cele mai dramatice, deoarece multe dintre animale se îneacă în mare. Cu toate acestea, lemingii se feresc de apă şi, contrar legendei, nu se aruncă în mare într-un marş deliberat al morţii.

Publicat în L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *