lemurian

În general, denumire comună pentru primatele prosimiene (inclusiv galago), toate având vârful botului golaș, umed, incisivi inferiori în formă de pieptăn, orientați anterior, şi unghii în formă de gheară la degetul al doilea de la picioare.

În sens restrictiv, termenul se referă la lemurienii tipici (cele nouă specii din familia Lemuridae), întâlniți doar în Madagascar şi insulele Comore; aceştia au ochi mari, faţă asemănătoare vulpilor, corp suplu, de maimuţă, şi membre posterioare lungi. Toţi lemurienii sunt paşnici şi sociabili. Ei măsoară de la 13 cm la cca 60 cm lungime.

Coada groasă poate fi mai lungă decât corpul, iar blana lânoasă este roșiatică, gri, maronie sau neagră. Majoritatea sunt activi în timpul nopții şi își petrec mare parte din timp în copaci, mâncând fructe, frunze, muguri, insecte, păsări mici şi ouăle acestora. Câteva specii sunt clasificate printre cele amenințate cu dispariția.

Publicat în L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *