leopard sau panteră

Felină mare (Panthera pardus), din savane şi păduri, întâlnită în Africa subsahariană, Africa de Nord şi Asia.

Leopardul comun cântărește între 50 şi 90 kg, are o lungime de cca 210 cm, fără coada de 90 cm, iar înălțimea la umăr este de 60-70 cm. Culoarea predominantă este, în mod tipic, gălbuie pe spate şi albă pe burtă. Petele negre sunt aranjate pe o mare parte din corp lipsite de pata centrală, spre deosebire de cele ale jaguarului.

Leopardul este un animal solitar şi în principal nocturn. Cățărător agil, își depozitează deseori resturile vânatului pe ramurile copacilor. Se hrănește în general cu antilope şi căprioare. Vânează, de asemenea, câini şi, în Africa, babuini. Răpește uneori animale domestice şi poate ataca omul. Leopardul este considerat specie amenințată cu dispariția de către SUA, dar nu şi de IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). Vezi şi ghepard; pumă; leopardul-zăpezii.

Publicat în L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *