leopardul-zăpezii sau irbis

Specie pe cale de dispariție (Uncia uncia) de felină nocturnă, cu blană lungă, întâlnită în munții înalți din centrul Asiei şi din India.

Are cca 1,8 m lungime, inclusiv coada care măsoară 1 m. Înălțimea atinge 0,5 m, iar greutatea, între 27 şi 55 kg. Blana deasă şi moale constă dintr-un strat izolator de puf şi un strat exterior cu peri lungi de 5 cm lungime; este de un gri palid cu rozete întunecate şi cu o dungă neagră în lungul spatelui. Blana albicioasă de pe părțile inferioare ale corpului poate atinge până la 10 cm lungime.

Vânează marmote, capre și oi sălbatice, păsări şi alte animale. Specia este vânată în special în scopuri medicale tradiționale în Asia.

Publicat în L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *