linx

Denumire comună pentru cele trei specii de feline de pădure cu coada scurtă (genul Lynx), întâlnite în Europa, Asia şi N Americii de Nord.

Linxul-nord-american este considerat o specie aparte (Felis canadensis). Linxul are picioare lungi, labe mari, urechi îndoite, tălpi acoperite cu păr şi cap lat, scurt. Blana animalului, care formează un colier des în jurul gâtului, este roșcată spre crem, pătată cu maroniu şi negru.

Blana groasă şi moale de iarnă a fost folosită în industria vestimentară. Măsoară între 80-100 cm în lungime, fără coada de 10-20 cm, și atinge o înălțime la umăr de cca 60 cm. Cântărește între 10-20 kg. Nocturni și tăcuți cu excepția perioadei de împerechere, lincșii sunt solitari sau trăiesc în grupuri mici.

Sunt buni înotători și cățărători, se hrănesc cu păsări, mamifere mici şi ocazional cu căprioare. Unele populații din anumite regiuni sunt considerate pe cale de dispariție.

Publicat în L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *