mamut

Denumire comună pentru cele câteva specii de elefanți dispărute (genul Mammuthus), ale căror fosile au fost identificate în depozitele din Pleistocen (începând cu 1,8 m.a.u.) de pe fiecare continent, cu excepția Australiei şi Americii de Sud.

Mamutul-lânos, nordic sau siberian (M. primigenius) reprezintă cea mai cunoscută specie, deoarece solul siberian permafrost a conservat numeroase carcase intacte. Majoritatea speciilor erau aproximativ de mărimea elefantului de astăzi; altele erau mult mai mici.

Mamutul-imperial nord-american (M. imperator) putea ajunge până la înălțimea de 4 m la greabăn. Numeroase specii aveau un înveliș profund de păr lânos şi un înveliș superficial aspru. Mamuții aveau craniul mare, boltit, şi urechi mici. Colții lungi erau îndreptați în jos şi uneori curbați unul peste altul. Picturile rupestre îi prezintă grupați în turme.

Mamuții au supraviețuit până acum cca 10 000 de ani; vânarea lor este posibil să fi constituit o cauză a dispariției. Vezi şi mastodont.

Publicat în M

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *